Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO) Diyarbakır’daki bazı petrol sahaları için kamulaştırma süreci başlatıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), petrol faaliyetleri kapsamında gerekli görülen bazı taşınmazların kamulaştırılmasına karar verdi.
MAPEG’in istimlake ilişkin kararı, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararla birlikte, kamu yararı bulunan ve anlaşma yoluyla satın alınamayan bazı parseller için yasal süreç işletilecek.
DİYARBAKIR’DAKİ BAZI PARSELLER KAMULAŞTIRILACAK
TPAO’nun başvurusu üzerine yapılan değerlendirmede, petrol işlemlerinin sürdürülebilmesi için ihtiyaç duyulan taşınmazların kamulaştırılmasına karar verildi.
Karar kapsamında, Diyarbakır sınırları içerisinde yer alan çeşitli parsellerin, petrol faaliyetlerinde kullanılmak üzere TPAO adına kamulaştırılması planlanıyor.
ANLAŞMA SAĞLANAMAYAN TAŞINMAZLAR İÇİN SÜREÇ BAŞLADI
MAPEG açıklamasında, bazı taşınmaz sahiplerinin rayiç bedelin üzerinde fiyat talep etmesi nedeniyle satın alma yoluyla anlaşma sağlanamadığı belirtildi.
Bu nedenle kamu yararı gerekçesiyle kamulaştırma yoluna gidilirken, daha önce acele el koyma kararı bulunan parsellerle ilgili işlemler de devam edecek.
TÜRKİYE’NİN PETROL ARAMA ÇALIŞMALARINDA YENİ ADIM
Karar, Türkiye’nin yerli petrol arama ve üretim faaliyetleri kapsamında atılan adımlardan biri olarak değerlendiriliyor. TPAO, farklı bölgelerde yürüttüğü arama ve üretim çalışmalarıyla enerji arzında yerli kaynakların payını artırmayı hedefliyor.