Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Türkiye ve Avustralya’dan COP31 için yeni iklim ortaklığı

Türkiye ve Avustralya’nın COP31 kapsamında geliştirdiği yeni işbirliği modeli, Paris’teki OECD merkezinde düzenlenen etkinlikte ele alındı.

İKLİM & ÇEVRE 28.05.2026 21:56 Beyza Kum 63 okuma Okuma Süresi: 3 dk
Türkiye ve Avustralya’dan COP31 için yeni iklim ortaklığı
Paylaş:
N

Fransa’nın başkenti Paris’teki Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) merkezinde, Türkiye’nin bu yıl ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 31. Taraflar Konferansı’nın (COP31) öncelikleri değerlendirildi.

Türkiye’nin OECD Daimi Temsilciliği ile Avustralya’nın OECD Daimi Temsilciliği ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe, Türkiye’nin OECD Daimi Temsilcisi Esen Altuğ, Avustralya’nın OECD Daimi Temsilcisi Stephen Jones, OECD Çevre Direktörü Jaime de Bourbon de Parme, Uluslararası Enerji Ajansı’nda (IEA) Sürdürülebilirlik, Teknoloji ve Öngörüler Direktörü Laura Cozzi ve çok sayıda davetli katıldı.

TÜRKİYE VE AVUSTRALYA’DAN COP31 İÇİN ORTAKLIK

Etkinlikte konuşan Esen Altuğ, Türkiye ve Avustralya’nın COP31 kapsamında yeni bir işbirliği modeli geliştirdiğinin altını çizdi.

Altuğ, bu modelin Akdeniz ve Pasifik bölgelerini birbirine bağladığını belirterek, “Bu yeni model, Akdeniz ve Pasifik bölgesini birbirine bağlayarak, diyalog, fikir birliği ve eyleme dayalı yeni çevre diplomasisini başlatıyor” dedi.

COP31’in öncelikleri arasında temiz enerji dönüşümü, düşük karbonlu sanayileşme, iklim değişikliğine dirençli kentler, sürdürülebilir tarım ve gıda güvenliği gibi başlıkların yer aldığını aktaran Altuğ, sürecin şeffaf, kapsayıcı ve çözüm odaklı ilerlemesi konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

DÜNYA LİDERLER ZİRVESİ ANTALYA’DA 

Sıfır atık ve döngüsel ekonominin COP31 öncelikleri arasında yer aldığını belirten Altuğ, etkinlikte sunulan ikramların da bu anlayışı yansıttığını ifade etti.

Altuğ, “Sıfır atık ve döngüsel ekonomi, COP31 öncelikleri arasında ve bu geceki resepsiyonun da bu ruhu yansıtmasını umuyoruz. Gıda kaybını ve israfını azaltma amacıyla hazırlanan sürdürülebilir Türk yemeklerinden oluşan bir seçkiyi sizlere sunmaktan memnuniyet duyuyoruz” dedi.

İKLİM İÇİN ÇOK TARAFLI EYLEM 

Avustralya’nın OECD Daimi Temsilcisi Stephen Jones ise COP31 aracılığıyla iklim alanında çok taraflı eyleme ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

Jones, yenilenebilir enerji üretim maliyetlerinin düştüğünü ifade ederek, Avustralya’da hane içi elektriğin yüzde 50’sinin yenilenebilir enerjiden sağlandığını söyledi. Jones ayrıca ülkesinin fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmaya yönelik bir dönüşüm sürecinden geçtiğini anlattı.

IEA’DAN TÜRKİYE VE AVUSTRALYA ORTAKLIĞINA DESTEK

IEA Sürdürülebilirlik, Teknoloji ve Öngörüler Direktörü Laura Cozzi de Türkiye ve Avustralya arasındaki ortaklığa dikkat çekti. 

Dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş bir enerji sürecinden geçildiğini belirten Cozzi, IEA Başkanı Fatih Birol’un Türkiye ve Avustralya’ya yaptığı ziyaretlerde hem enerji başlıklarını hem de COP31’i görüştüğünü aktardı.

Cozzi, iki konunun artık birlikte ele alınabileceğini belirterek, “Şu anda içinde bulunduğumuz krizi çözmek için yapısal çözümler bulmak istiyoruz.” dedi.

OECD VE IEA’NIN ROLÜ

OECD Çevre Direktörü Jaime de Bourbon de Parme ise COP31’in Türkiye ile işbirliği içinde yürütülecek olmasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

De Bourbon de Parme, Paris Anlaşması’na taraf ülkelerin sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik Ulusal Katkı Beyanlarından sonuç aldığını belirtti. Ülkelerin yatırım ve uygulama planlarıyla olumlu sonuçlar elde ettiğini söyleyen De Bourbon de Parme, Ulusal Katkı Beyanlarının uygulanması için ekonomik yol haritaları konusunda ülkelere katkı sağladıklarını kaydetti.

 

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Organik atıktan jet yakıtına Türk imzası
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Organik atıktan jet yakıtına Türk imzası
WhatsApp
İhbar Hattı