Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 1. Güç Ünitesi’nde, santraldeki teknolojik süreçlerin kesintisiz izlenmesini ve yönetilmesini sağlayacak otomatik kontrol sistemi için fiziksel devreye alma öncesi hazırlıklar başladı.
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından Mersin’de inşa edilen Akkuyu NGS’nin ilk ünitesinde çalışmalar yeni bir aşamaya geçti. Teknolojik Süreçlerin Otomatik Kontrol Sistemi’nin fiziksel devreye alınmasına yönelik hazırlık süreci başlatıldı.
İÇ KORUMA KABUĞU TESTLERE HAZIRLANIYOR
Çalışmalar kapsamında reaktör binasının iç koruma kabuğunda gerçekleştirilecek testlere ilişkin hazırlıklarda sona yaklaşıldı.
Betonarme yapılar ile öngerme halatlarının maruz kaldığı yükleri takip edecek otomatik sistemlerin montajı tamamlandı. İç koruma kabuğunun sızdırmazlık testleri sırasında oluşabilecek hava kaçaklarını belirleyecek sistemler de kuruldu.
BİNLERCE SENSÖR KESİNTİSİZ ÖLÇÜM YAPACAK
Teknolojik Süreçlerin Otomatik Kontrol Sistemi, santralde elektrik üretimini sağlayan süreçlerin NGS personeli tarafından izlenmesine ve kontrol edilmesine olanak tanıyacak.
Sistem bünyesinde bulunan binlerce yüksek hassasiyetli sensör, ekipmanlar ile yapıların teknolojik parametrelerini kesintisiz şekilde ölçecek. Sensörlerden elde edilen veriler, santraldeki tüm teknolojik süreçlerin takip edilmesini ve yönetilmesini sağlayan üst seviye ünite kontrol sistemine aktarılacak.
“MODERN VE HASSAS BİR ARAÇ”
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh, sistemin nükleer sektörde uygulanan yüksek gereklilikler ve standartlar doğrultusunda geliştirildiğini söyledi.
Butckikh, “1. Güç Ünitesi’ne ait Teknolojik Süreçlerin Otomatik Kontrol Sistemi, nükleer sektörde uygulanan yüksek gereklilik ve standartlar doğrultusunda, son derece karmaşık bir teknolojik tesisin yönetimini sağlayan modern ve hassas bir araçtır. Sistemin devreye alma çalışmalarına hazırlık aşamasına gelinmesi; montaj uzmanları, devreye alma ekipleri ve mühendisler başta olmak üzere farklı alanlardan çok sayıda uzmanın uyumlu çalışmasının sonucudur” ifadelerini kullandı.