Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Türkiye'den Nükleer Bilim Olimpiyatı'nda 4 madalya

Türkiye, ilk kez katıldığı Uluslararası Nükleer Bilim Olimpiyatı'nda dört öğrencisiyle de dereceye girerek bir altın ve üç bronz madalya elde etti.

NÜKLEER 09.08.2026 09:08 Beyza Kum 241 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Türkiye'den Nükleer Bilim Olimpiyatı'nda 4 madalya
Paylaş:
N

Türkiye, ilk kez katıldığı Uluslararası Nükleer Bilim Olimpiyatı'nda (INSO) bir altın ve üç bronz madalya kazandı. Yarışmaya katılan dört Türk öğrenci de derece elde etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, lise öğrencileri arasında düzenlenen Uluslararası Nükleer Bilim Olimpiyatı'nın üçüncüsü, 2-9 Ağustos tarihlerinde Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde gerçekleştirildi.

Nükleer bilim ve teknoloji eğitiminde küresel işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan INSO 2026'ya, aralarında Çin, Japonya, Endonezya, Malezya, Pakistan ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu 19 ülkeden 120 öğrenci katıldı.

TÜRKİYE'DEN BİR ALTIN, ÜÇ BRONZ MADALYA

Olimpiyatta Türkiye'yi Ayaz Büyükterzi, Mert Karan, Barış Canbolat ve Ömer Akhan temsil etti. Türkiye, organizasyona ilk katılımında dört öğrencisiyle de derece elde etti.

Ayaz Büyükterzi, genel sıralamada ilk üçe girerek altın madalyanın sahibi oldu. Mert Karan, Barış Canbolat ve Ömer Akhan ise bronz madalya kazandı.

OLİMPİYAT TAKIMINA TENMAK DESTEĞİ

Türkiye'nin INSO 2026 hazırlıkları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı himayesinde, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) koordinasyonunda yürütüldü.

Türkiye'yi temsil edecek öğrencilerin belirlenmesi için iki aşamalı sınav gerçekleştirildi. Her sınav öncesinde öğrencilere TENMAK uzmanları ve akademisyenler tarafından hazırlık eğitimleri verildi.

Sınavların ardından oluşturulan olimpiyat takımı, İstanbul'da yüz yüze teorik eğitimden geçti. Ankara'da ise uygulamalı eğitim gerçekleştirildi. TENMAK uzmanları ve akademisyenlerin katkı sunduğu çalışmalarla öğrencilerin nükleer bilimler alanındaki teorik ve uygulamalı bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi hedeflendi.

BAYRAKTAR: GENÇLERİMİZİN YETKİNLİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin olimpiyatta elde ettiği başarıyı değerlendirdi.

Bayraktar, "Bu tarihi başarı, gençlerimizin nükleer bilimlerdeki yetkinliğini, Türkiye'nin güçlü insan kaynağı potansiyelini ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirme konusundaki kararlılığımızı ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Bayraktar, NSosyal hesabından yaptığı paylaşımda da Türkiye'nin olimpiyata ilk kez katılarak uluslararası arenaya güçlü bir giriş yaptığını belirtti.

"Uluslararası Nükleer Bilim Olimpiyatı’na ilk kez katılan Türkiye, bir altın ve üç bronz madalya kazanarak uluslararası arenaya güçlü bir giriş yaptı. Ayaz Büyükterzi, genel sıralamada ilk üçte yer alarak altın madalyaya uzandı. Mert Karan, Barış Canbolat ve Ömer Akhan katıldıkları branşlarda bronz madalyaların sahibi oldu. Bu tarihi başarı, gençlerimizin nükleer bilimlerdeki yetkinliğini, Türkiye’nin güçlü insan kaynağı potansiyelini ve geleceğin bilim insanlarını yetiştirme konusundaki kararlılığımızı ortaya koyuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın himayesinde, TENMAK koordinasyonunda yürütülen kapsamlı hazırlıkların ardından gelen bu başarı hepimizin gururu."

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Beyza Kum
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Doruk Madencilik işçileri Ankara’da eylemde: “Haklarımızı alana kadar buradayız”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Doruk Madencilik işçileri Ankara’da eylemde: “Haklarımızı alana kadar buradayız”
WhatsApp
İhbar Hattı