İspanya'da geliştirilen yeni bir güneş enerjisi sistemi, elektrik üretimini artırmaya yönelik testlerde dikkat çeken sonuçlar verdi. Hareketli mekanizmalar kullanmadan çalışan teknoloji, geleneksel sabit panellere kıyasla yüzde 51,4 daha fazla elektrik üretti. Sistemin ekonomik getirisi de yüzde 73,6 yükseldi.
İspanyol teknoloji şirketi FutureVoltaics tarafından geliştirilen VectHor adlı sistem, dikey konumlandırılan çift yüzeyli güneş panellerini özel ışık yansıtıcılarıyla birleştiriyor. Böylece panellerin gün boyunca güneşi takip edecek şekilde hareket ettirilmesine gerek kalmadan elektrik üretiminin artırılması amaçlanıyor.
İspanya'nın kuzeyindeki Lemoiz atık su arıtma tesisinde gerçekleştirilen pilot uygulamanın beş aylık sonuçları, sistemin hem elektrik üretiminde hem de ekonomik getiride sabit panellerin üzerinde performans gösterdiğini ortaya koydu.
GÜNEŞ IŞIĞINI YÖNLENDİREN YENİ TEKNOLOJİ
VectHor sisteminde güneş panelleri alışılmış yatay veya eğimli yerleşimden farklı olarak dikey biçimde kuruluyor. Çift yüzeyli panellerin bir tarafı doğuya, diğer tarafı batıya bakıyor.
Bu yerleşim sayesinde sabah saatlerinde doğudan gelen güneş ışığı, öğleden sonra ise batıdan gelen ışık elektrik üretiminde kullanılabiliyor.
Sistemde yaklaşık 12 derece eğimle konumlandırılan iki özel yansıtıcı bulunuyor. Bu parçalar, güneş ışınlarını belirli bir noktada toplamak yerine panel yüzeyine dağıtıyor.
Böylece panellerin günün daha uzun bölümünde nominal güçlerine yakın seviyelerde çalışması hedefleniyor.
Öğle saatlerinde güneşin konumu yükseldiğinde ışığın bir kısmı gökyüzüne geri yansıtılırken sabah ve öğleden sonraki saatlerde yansıtıcılar üretimi destekliyor.
İSPANYA'DAKİ TESTTE YÜZDE 51,4 ÜRETİM ARTIŞI
Yeni teknolojinin gerçek çalışma koşullarındaki performansı, İspanya'nın Biscay bölgesindeki Lemoiz atık su arıtma tesisinde ölçüldü.
Bilbao-Bizkaia Su Konsorsiyumu (CABB) ile yürütülen çalışma kapsamında kurulan pilot sistem, 30 Ocak 2026'da faaliyete geçti.
Tesiste toplam 25,2 kilovat kurulu güce sahip 144 VectHor5 ünitesi yer aldı.
Performans karşılaştırması için güneye dönük, 10 derece eğimli dört sabit panel ünitesi de kullanıldı. Referans sistemin toplam gücü 0,7 kilovat olarak açıklandı.
FutureVoltaics'in paylaştığı beş aylık ölçüm sonuçlarına göre VectHor5, kurulu güç başına sabit referans sisteminden yüzde 51,4 daha fazla elektrik üretti.
Şirket, inceleme süresi boyunca yeni sistemin üretim performansının sabit panelleri geçtiğini bildirdi.
KIŞ AYLARINDA ÜRETİM İKİ KATINDAN FAZLA OLABİLİYOR
VectHor'un öne çıkan özelliklerinden biri, güneş ışınlarının daha düşük açıyla geldiği kış dönemlerinde sağladığı üretim avantajı.
FutureVoltaics'in Madrid için gerçekleştirdiği simülasyonlarda aralık, ocak ve şubat ayları değerlendirildi.
Hesaplamalara göre VectHor, bu dönemde aynı düzlemde doğu-batı yönelimli yerleştirilen panellere kıyasla kurulu kilovat başına yüzde 107 daha fazla elektrik üretebiliyor.
Yıllık üretim üzerinden yapılan simülasyonlarda ise söz konusu fark yüzde 63 olarak hesaplandı.
Bu sonuçlar, şirketin simülasyonlarına dayanıyor ve İspanya'daki pilot tesiste ölçülen yüzde 51,4'lük üretim artışından ayrı değerlendiriliyor.
HAREKETLİ PARÇALAR OLMADAN ÇALIŞIYOR
Geleneksel güneş takip sistemlerinde panellerin yönünü değiştirmek için motor, kontrol ünitesi ve mekanik bağlantılar kullanılıyor.
VectHor ise panellerin konumunu değiştirmeden güneş ışığını yansıtıcılarla yönlendiriyor.
Sistemde hareketli mekanik parçaların bulunmaması, bakım gereksinimlerinin ve mekanik aşınmanın azaltılmasını amaçlıyor.
Ayrıca kuvvetli rüzgarlarda panelleri korumak için kullanılan özel park konumuna ihtiyaç duyulmuyor.
Bu özelliklerin, özellikle rüzgar yükü ve ağırlık sınırlamaları nedeniyle hareketli sistemlerin kullanılamadığı düz çatılarda kurulum avantajı sağlayabileceği belirtiliyor.
PANELLERDE KİRLENME KAYBI DA AZALDI
Dikey panel yerleşiminin bir başka etkisi, yüzeyde biriken kir miktarında görüldü.
Şirketin referans kurulumunda gerçekleştirdiği ölçümlerde VectHor sisteminde kirlenme nedeniyle oluşan elektrik üretim kaybı yüzde 0,3 olarak hesaplandı.
Eğimli sabit güneş paneli sisteminde ise aynı kayıp yüzde 2,2 seviyesinde ölçüldü.
FutureVoltaics, dikey yerleşimin panel yüzeyindeki kirlenmeyi azaltabildiğini belirtiyor.
ELEKTRİK ÜRETİMİYLE BİRLİKTE GELİR DE YÜKSELDİ
Lemoiz tesisindeki ölçümler, yeni sistemin ekonomik performansına ilişkin sonuçları da ortaya koydu.
FutureVoltaics'in beş aylık çalışma verileri üzerinden yaptığı hesaplamaya göre VectHor, sabit referans sistemine kıyasla yüzde 51,4 daha fazla elektrik üretirken ekonomik getiriyi yüzde 73,6 artırdı.
Bu farkta, elektrik üretiminin yalnızca öğle saatlerinde yoğunlaşmak yerine sabah ve öğleden sonraki saatlere daha dengeli dağılması etkili oldu.
Şirketin 2026 yılında İspanya'daki iki farklı tesiste gerçekleştirdiği diğer ölçümlerde de benzer sonuçlar elde edildi.
Bu tesislerde kurulu güç başına elektrik üretimi yüzde 40,6 ile yüzde 58,5 arasında yükseldi. Ekonomik getirideki artış ise yüzde 72,2 ile yüzde 73,1 arasında gerçekleşti.