Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Osman Gazi'yle doğalgaz üretimi ikiye katlanacak

Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu doğal gazı denizde işleyecek. Üretimin 20 milyon metreküpe, yerli gaz kullanan hane sayısının 8 milyona çıkması hedefleniyor.

HİDROKARBON 19.10.2026 09:30 Bora Toprak Kasapoğlu Okuma Süresi: 4 dk
Osman Gazi'yle doğalgaz üretimi ikiye katlanacak
Paylaş:
N

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu ile doğal gazın ilk kez deniz üzerinde işleneceğini açıkladı. Platformun üretimi 20 milyon metreküpe çıkarması ve yerli gaz kullanan hane sayısını 8 milyona yükseltmesi hedefleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı canlı yayında Türkiye’nin petrol ve doğal gaz çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bayraktar, Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu’nun Türk petrol ve doğal gaz üretiminde bir ilk olacağını söyledi.

DOĞAL GAZ DENİZİN ÜZERİNDE İŞLENECEK

Daha önce Karadeniz’de çıkarılan doğal gazın işlenmek üzere Filyos’a getirildiğini belirten Bayraktar, Osman Gazi ile bu sürecin denizde yürütüleceğini açıkladı.

Bayraktar, “Filyos'ta gazı karaya getirerek karada işleme faaliyetlerini yapmıştık. Şimdi artık işlemeyi yerinde, denizin üzerinde yapacağız. Bu tesiste gazı işleyeceğiz. Ondan sonra tekrar deniz tabanından borularla 170 kilometre mesafedeki Filyos'a basacağız, oradan da evlerimize, iş yerlerimize bu gazı getireceğiz.” dedi.

Platformda 21 ayrı modül bulunuyor. Yaklaşık üç futbol sahası uzunluğundaki tesis, 56 metre genişliğe sahip. Platformun yakma kulesiyle birlikte deniz üzerindeki yüksekliği yaklaşık 40 katlı bir gökdelene ulaşıyor.

YERLİ GAZ 8 MİLYON HANEYE ULAŞACAK

Osman Gazi’nin üretimi iki katına çıkararak 20 milyon metreküpe ulaştıracağını belirten Bayraktar, platformun 2027’den itibaren üretim yapacağını söyledi.

Tesisin bugünkü fiyatlarla günlük 10 milyon dolar, yıllık ise 3,5-3,6 milyar dolar değerinde doğal gaz üretmesi bekleniyor. Platformun 20 yıl boyunca gaz üretmesi planlanıyor.

Bayraktar, halen 4 milyon hanede kullanılan yerli doğal gazın Osman Gazi ile 8 milyon haneye ulaşacağını ifade etti.

İKİNCİ PLATFORM 2028’DE TÜRKİYE’DE OLACAK

Osman Gazi’nin ardından ikinci bir yüzer üretim platformunun daha Türkiye’ye getirileceğini açıklayan Bayraktar, tesisin yapım çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

Yeni platformun Aralık 2027’de Türkiye’ye doğru yola çıkması ve 2028’in ilk çeyreğinde ülkeye ulaşması planlanıyor. İkinci tesisle 25 milyon metreküplük ek üretim sağlanması hedefleniyor.

Bayraktar, 2028’den itibaren üretimin 45 milyon metreküpe çıkacağını ve her dört haneden üçünün yerli doğal gaz kullanacağını belirtti.

KARADENİZ’DE 7,3 MİLYAR METREKÜP GAZ ÜRETİLDİ

Karadeniz’deki Faz-1 çalışmaları kapsamında 2023’ten bu yana yaklaşık 7,3 milyar metreküp doğal gaz üretildi.

Türkiye’nin beşinci sondaj gemisi ise Batı Karadeniz’deki Akçabeyli kuyusunda çalışmalara başladı. Petrol emarelerinin bulunduğu kuyuda, su yüzeyinden itibaren 6 bin metreye ulaşabilecek bir sondaj planlanıyor.

GABAR’DA HEDEF 100 BİN VARİLİN ÜZERİ

Adıyaman’da yapılan yeni keşiflerle mevcut üretimin yaklaşık yüzde 50 artırılarak günlük 15 bin varile çıkarılması hedefleniyor.

Gabar’daki günlük petrol üretiminin 84 bin varile ulaştığını açıklayan Bayraktar, bölgenin 100 bin varilin üzerine çıkabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi. Gabar’ın batısındaki çalışmaların da olumlu ilerlediğini belirtti.

TÜRKİYE PETROLLERİ İÇİN 1 MİLYON VARİL HEDEFİ

Türkiye Petrollerinin Kerkük sahalarına ortak olduğunu belirten Bayraktar, ortaklığın payının 2027’den itibaren alınmaya başlanacağını söyledi. Kerkük’te 3 milyar varil rezerv bulunduğunun tahmin edildiğini ve Türkiye’nin sahada yüzde 15 paya sahip olduğunu ifade etti.

Libya’da biri karada, diğeri denizde olmak üzere iki saha alındığını aktaran Bayraktar, Türkiye Petrollerini birleşme, satın alma ve hisse alımlarıyla 1 milyon varil üretim hedefine taşımayı amaçladıklarını açıkladı.

Somali’de ikinci sondaja ihtiyaç duyulabileceğini belirten Bayraktar, bir sismik araştırma gemisinin de kısa süre içinde Pakistan’a gideceğini söyledi.

AKKUYU’DA YAKIT YÜKLEME HEDEFİ

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin ilk reaktöründe çalışmaların son aşamaya geldiğini belirten Bayraktar, 1090 ayrı testin yürütüldüğünü bildirdi.

İlk yakıtın yıl sonuna kadar yüklenmesi ve santralin çalışmaya başlaması hedefleniyor. Tüm reaktörlerin devreye alınmasıyla Türkiye’nin elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 10’unun Akkuyu’dan karşılanması planlanıyor.

Bayraktar ayrıca Sinop ve Trakya’daki nükleer projeler için Güney Kore, Kanada, Çin ve Rusya ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

2027 İÇİN YENİ DESTEK LİMİTİ BELİRLENECEK

Elektrikte destek kapsamı dışında bırakılacak tüketiciler için kullanılan yıllık sınır, 2025’te 5 bin kilovatsaatten 2026’da 4 bin kilovatsaate düşürülmüştü. Bayraktar, 2027 yılı için yeni bir limit belirleneceğini ve bu rakamın 4 bin kilovatsaatin altına inebileceğini söyledi.

Doğal gazda ise bulunduğu kentteki ortalama tüketimin yüzde 75 üzerinde kullanım yapan haneler destek grubundan çıkarılıyor.

Bayraktar, elektrik ve doğal gaz fiyatlarına ilişkin, “Şu anda planladığımız bir fiyat değişikliği yok ama gelişmeleri, bütçe durumunu takip ediyoruz. Şu an için Ekim ve Kasım ayında böyle bir düzenleme planımız yok.” ifadelerini kullandı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Elektrikli araçlarla 286 milyon dolarlık petrol tasarrufu
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Elektrikli araçlarla 286 milyon dolarlık petrol tasarrufu
WhatsApp
İhbar Hattı