Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında enerji alanında stratejik bir adım atıldı. KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde düzenlenen törenle “KKTC’ye Doğal Gaz Tedarikine Dair Mutabakat Zaptı” imzalandı.
Mutabakat zaptını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile KKTC Başbakanı Ünal Üstel imzaladı.
Törene KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, iki ülkeden bakanlar ve milletvekilleri de katıldı.

“KKTC’NİN ENERJİ GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRECEK”
İmza töreninde konuşan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, anlaşmanın ülkenin enerji geleceğini şekillendirecek ve kalkınma yolculuğuna yeni bir yön verecek stratejik bir adım olduğunu söyledi.
Üstel, KKTC’nin geleceğini tesadüflere bırakmayacaklarını belirterek: “Enerjide güçlü bir altyapı oluşturacağız. Üretimi destekleyeceğiz. Yatırımı artıracağız. İstihdamı büyüteceğiz. Gençlerimize kendi ülkesinde umutla yaşayabileceği güçlü bir gelecek hazırlayacağız” ifadelerini kullandı.

SIRADA DENİZ ALTINDAN ELEKTRİK PROJESİ VAR
Anadolu’dan deniz altından döşenen boru hattıyla KKTC’ye ulaştırılan suyun Ada’ya güven kazandırdığını belirten Üstel, doğal gaz projesinin ardından Türkiye’den deniz altı kablosuyla elektrik getirilmesi çalışmasına yoğunlaşacaklarını belirtti.
Elektrik projesinin fizibilite çalışmalarının tamamlandığını kaydeden Üstel, Avrupa Birliği ile Avrupa Elektrik İletim Sistemi İşletmecileri Ağı ENTSO-E’nin onayının beklendiğini söyledi.
Üstel, doğal gaz projesinde ise benzer bir engelin bulunmadığını vurgulayarak, “Yeni bir boru hattıyla ana vatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nden doğal gazı ülkemize getiriyoruz. Burada bize ne Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ne de Avrupa engeli vardır.” dedi.

“DOĞU AKDENİZ’E GÜÇLÜ BİR MESAJ”
Mutabakatın Türkiye ile KKTC arasındaki kader ortaklığının yeni bir göstergesi olduğunu dile getiren Üstel, anlaşmayla Doğu Akdeniz’e de güçlü bir mesaj verildiğini vurguladı.
“Kıbrıs Türk halkı bu bölgede vardır, köklüdür ve egemen iradesiyle geleceğini inşa etmektedir.” diyen Üstel, KKTC’nin Türkiye’nin desteğiyle yoluna kararlılıkla devam ettiğini söyledi.
Üstel, “Türkiye varsa güven vardır. Türkiye varsa güç vardır.” ifadelerini kullandı.
Başbakan Üstel, projenin hayata geçirilmesine katkı sağlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkür etti.