Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Akkuyu’da reaktör binasında önemli eşik aşıldı

Akkuyu NGS’nin 2’nci güç ünitesinde reaktör binasının iç koruma kabuğu kubbesi yerine yerleştirildi.

NÜKLEER 29.06.2026 15:09 Beyza Kum 155 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Akkuyu’da reaktör binasında önemli eşik aşıldı
Paylaş:
N

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 2’nci güç ünitesinde reaktör binasının iç koruma kabuğu kubbesi yerine yerleştirildi. Yaklaşık 7 saat süren işlemde 40’a yakın uzman görev aldı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde inşaat çalışmaları planlanan aşamalar doğrultusunda ilerliyor. Santralin 2’nci güç ünitesinde, reaktör binasının sızdırmazlık alanını oluşturacak iç koruma kabuğu kubbesi tasarlanan konumuna yerleştirildi.

REAKTÖR BİNASINDA KİLİT AŞAMA

Akkuyu Nükleer AŞ’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom tarafından inşa edilen santralin 2’nci güç ünitesinde önemli bir montaj işlemi daha tamamlandı.

İç koruma kabuğu kubbesinin yerine yerleştirilmesiyle birlikte güç ünitesinin sızdırmaz iç hacminin oluşturulması yolunda önemli bir adım atıldı.

AA-20260629-41819907-41819902-AKKUYU_NGSNIN_2NCI_GUC_UNITESINDE_REAKTOR_BINASI_SIZDIRMAZLIK_ALANI_INSASI_TAMAMLANDI

OPERASYON 7 SAAT SÜRDÜ

Yaklaşık 7 saat süren işlem, ağır yük taşıma kapasitesine sahip paletli mobil vinç yardımıyla gerçekleştirildi.

Operasyonda yükün hazırlanması, sabitlenmesi, dengelenmesi, metal konstrüksiyonun yönlendirilmesi ve son konumuna yerleştirilmesi aşamalarında yaklaşık 40 uzman görev aldı.

15 MONTAJ BÖLÜMÜNDEN OLUŞUYOR

Yarım küre formundaki iç koruma kabuğu kubbesi, özel yapı çeliğinden üretilen 15 montaj bölümünden meydana geliyor.

Kubbenin güç ünitesi binasının yanında yürütülen montaj çalışmaları yaklaşık 4 ay sürdü. Kaldırma işlemi için ise kubbenin ağırlığı ve geometrisi dikkate alınarak özel bir travers kullanıldı.

AA-20260629-41819907-41819904-AKKUYU_NGSNIN_2NCI_GUC_UNITESINDE_REAKTOR_BINASI_SIZDIRMAZLIK_ALANI_INSASI_TAMAMLANDI

SIRADA KAYNAK VE BETON ÇALIŞMALARI VAR

Kubbenin yerine yerleştirilmesinin ardından ekipler, kubbe ile iç koruma kabuğunun silindirik bölümünü kaynakla birleştirecek. Böylece reaktör binasının sızdırmaz hacmi oluşturulacak.

Çalışmalar kapsamında kabuğun donatı ve beton dökme işlemleri de devam edecek.

“AYLAR SÜREN HAZIRLIĞIN SONUCU”

Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Sergei Butckikh, iç koruma kabuğu kubbesinin yerleştirilmesinin reaktör binası inşasında teknik açıdan en karmaşık operasyonlardan biri olduğunu belirtti.

Butckikh, bu aşamaya gelene kadar iç koruma kabuğu bölümlerinin üretildiğini, kara ve deniz yoluyla sahaya ulaştırıldığını, kubbe kirişinin monte edildiğini ve parçaların kaynakla birleştirilerek kaldırma işlemine hazır hale getirildiğini ifade etti.

Operasyonun mühendisler, montaj uzmanları, kaynakçılar, kalıpçılar ve vinç operatörleri başta olmak üzere çok sayıda uzmanın ortak çalışmasıyla tamamlandığı kaydedildi.

AA-20260629-41819907-41819903-AKKUYU_NGSNIN_2NCI_GUC_UNITESINDE_REAKTOR_BINASI_SIZDIRMAZLIK_ALANI_INSASI_TAMAMLANDI
HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Dağıtım şirketleri ürün geliştirmeden pay alacak
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dağıtım şirketleri ürün geliştirmeden pay alacak
WhatsApp
İhbar Hattı