Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Türkiye elektriğinin dörtte biri güneş ve rüzgardan

Türkiye’de güneş ve rüzgarın elektrik üretimindeki toplam payı yüzde 23,7’ye, iki kaynağın toplam kurulu gücü ise 42 bin 865 megavata ulaştı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ 14.09.2026 11:42 Beyza Kum 172 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Türkiye elektriğinin dörtte biri güneş ve rüzgardan
Paylaş:
N

Türkiye’de güneş ve rüzgarın elektrik üretimindeki toplam payı yüzde 23,7’ye ulaştı. İki kaynağın kurulu gücü ise 42 bin 865 megavata çıktı.

Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisindeki büyümesi elektrik üretim verilerine yansıdı. Güneşin 2016’da yüzde 0,4 olan üretimdeki payı Temmuz 2026 itibarıyla yüzde 11,6’ya, rüzgarın payı ise yüzde 5,7’den yüzde 12,1’e yükseldi.

Böylece iki yenilenebilir kaynağın elektrik üretimindeki toplam payı yüzde 23,7’ye ulaştı. Başka bir ifadeyle Türkiye’de üretilen elektriğin yaklaşık dörtte biri güneş ve rüzgardan sağlandı.

GÜNEŞ VE RÜZGARDA 42 BİN 865 MEGAVAT

Türkiye’nin toplam elektrik kurulu gücü temmuz sonunda 126 bin 476 megavata çıktı. Güneş enerjisinin kurulu gücü 27 bin 507 megavata ulaşırken toplam kapasitedeki payı yüzde 21,7 oldu.

Rüzgar enerjisinde kurulu güç 15 bin 358 megavat, toplam kapasite içindeki pay ise yüzde 12,1 olarak kaydedildi. Güneş ve rüzgarın toplam kurulu gücü 42 bin 865 megavata, kurulu güç içindeki toplam payı da yüzde 33,8’e ulaştı.

GÜNEŞTEN ELEKTRİK ÜRETİMİNDE REKOR YENİLENDİ

Güneş enerjisinden elektrik üretimi haziranın ardından temmuzda da aylık rekorunu yeniledi. Temmuzda güneşten 5,37 milyar kilovatsaat elektrik üretildi. Bu değer, aylık bazda bugüne kadar kaydedilen en yüksek güneş enerjisi üretimi oldu.

Kurulu güçte güneşin payının üretimdeki payından yüksek olması, bu kaynağın günün yalnızca güneşli saatlerinde elektrik üretebilmesinden kaynaklanıyor. Rüzgarın üretimdeki payı ise kurulu güçteki payıyla aynı seviyede bulunuyor.

COP31’DE YENİ HEDEFLER AÇIKLANACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji yapısında son 10 yılda büyük bir dönüşüm yaşandığını belirtti.

Bayraktar, “Güneşin elektrik üretimindeki payını 28 kat artırarak yüzde 11,6’ya, rüzgarın payını ise yüzde 12,1’e yükselttik. Güneş ve rüzgarda toplam kurulu gücümüz yaklaşık 43 bin megavata ulaştı.” ifadelerini kullandı.

Yenilenebilir enerji yatırımlarının devam edeceğini kaydeden Bayraktar, Türkiye’nin bu alandaki yeni hedeflerinin Antalya’da düzenlenecek COP31’de paylaşılacağını bildirdi.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi Muhabir: Beyza Kum
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Petrol şirketleri biyoyakıt için rafinerileri dönüştürüyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Petrol şirketleri biyoyakıt için rafinerileri dönüştürüyor
WhatsApp
İhbar Hattı