Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye Yüzyılı: Yatırım İçin Güçlü Merkez” programı kapsamında yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjinin Türkiye’nin öncelikli stratejik alanlarından biri olduğunu vurguladı.
Kacır, Türkiye’nin mevcut kurulu gücünün 23 gigavat güneş ve 13 gigavat rüzgar seviyesine ulaştığını ifade ederek, 2035 hedefinin 80 gigavat güneş ve 40 gigavat rüzgar enerjisi olduğunu söyledi.
YATIRIMCILARA YENİ KOLAYLIKLAR
Kacır, yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırmak amacıyla yeni bir düzenlemenin hayata geçirildiğini açıkladı. Bu düzenleme ile yatırımcıların projelerini daha kısa sürede tamamlamasına yönelik kolaylıklar sağlanacağı ifade etti.
Bakanlıkların koordinasyon içinde süreci takip ettiğini vurgulayan Kacır, enerji yatırımlarının kesintisiz şekilde desteklenmeye devam edeceğini dile getirdi.
NÜKLEER ENERJİDE YENİ ADIMLAR
Kacır, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin yıl sonuna doğru üretime başlamasının planlandığını söyledi. Türkiye’nin ayrıca iki yeni nükleer santral yatırımına hazırlandığını ifade etti.
Bu yatırımlardan birinin yaklaşık 20 gigavatlık üretim kapasitesine ulaşmasının hedeflendiğini aktaran Kacır, küçük modüler reaktörler (SMR) ile toplamda 50 gigavatlık ek kapasite planlandığını vurguladı.
SMR TEKNOLOJİSİ İÇİN YENİ PROGRAM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ortak yürütülen yeni bir program kapsamında, küçük modüler reaktör teknolojisinin geliştirilmesine yönelik çalışmalar başlatıldı.
Kacır, bu adımın Türkiye’nin enerji arz güvenliği ve yüksek teknoloji üretim kapasitesi açısından kritik bir rol oynayacağını ifade etti.