Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Plastik çöp güneşle enerjiye dönüştü

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, plastik atıkları ve suyu güneş ışığıyla temiz hidrojen yakıtına dönüştüren yeni reaktör geliştirdi.

TEKNOLOJİ 02.07.2026 13:52 Beyza Kum 148 okuma Okuma Süresi: 2 dk
Plastik çöp güneşle enerjiye dönüştü
Paylaş:
N

Cambridge Üniversitesi araştırmacıları, plastik atıkları ve suyu güneş ışığıyla temiz hidrojen yakıtına dönüştürebilen yeni bir reaktör geliştirdi. Laboratuvar ölçeğinden açık hava koşullarına taşınan teknoloji, plastik kirliliği ve temiz enerji üretimi için dikkat çekici bir çözüm olarak görülüyor.

PLASTİK ATIKTAN TEMİZ HİDROJEN

İngiltere’de Cambridge Üniversitesi Yusuf Hamied Kimya Bölümü araştırmacıları, plastik atıkları ve suyu doğrudan temiz hidrojen yakıtına dönüştürebilen güneş enerjili reaktör teknolojisinde önemli bir aşama kaydetti.

Nature Chemical Engineering dergisinde yayımlanan çalışmaya göre geliştirilen yeni sistem, yaklaşık bir metrekare büyüklüğünde tasarlandı. Bu ölçek, daha önce yalnızca 25 santimetrekarelik katalizör alanına sahip laboratuvar prototiplerine göre teknolojinin gerçek dünya koşullarına taşınması açısından kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

haber-gorseli-1750-1024x576

GÜNEŞ IŞIĞIYLA KİMYASAL DÖNÜŞÜM

Klasik güneş panellerinden farklı çalışan sistem, elektrik üretmek yerine güneş ışığını doğrudan kimyasal reaksiyonu beslemek için kullanıyor. Fotoreformasyon adı verilen bu süreçte plastik atıklar ve su, temiz hidrojen yakıtına ve değerli endüstriyel kimyasallara dönüştürülüyor.

Araştırmacılar, sistemin üretimini daha basit ve düşük maliyetli hale getirmek için ışık emici tabakayı oda sıcaklığında cam panel üzerine uyguladı. Ardından reaksiyonu yürüten kobalt ve zirkonyum bazlı özel moleküller sisteme eklendi.

PET PLASTİK VE SELÜLOZDA BAŞARILI TEST

Cambridge Kimya Bölümü’nün açık alanında yapılan denemelerde reaktörün farklı atık türleriyle çalışabildiği gösterildi. Sistem; evsel atıklardan meşrubat şişelerinde yaygın kullanılan PET plastiklere ve selüloza kadar farklı ham maddeleri hidrojene dönüştürebildi.

Bu sonuç, teknolojinin yalnızca kontrollü laboratuvar ortamında değil, açık hava şartlarında da çalışabildiğini göstermesi bakımından önemli bulundu.

TİCARİLEŞME İÇİN PATENT VE MALİYET ANALİZİ

Proje lideri Prof. Erwin Reisner, plastik kirliliği ve temiz enerji üretimi sorunlarının aynı anda ele alınabilmesi için reaktör ve fotokatalizör malzemelerinin dış ortamda çalıştığının kanıtlanmasının büyük önem taşıdığını belirtti.

Cambridge ekibi teknoloji için patent başvurusunda bulunurken, ticari kullanım öncesinde sistemin uzun vadeli dayanıklılığını ve verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Araştırmacılar ayrıca sistemin ticarileşme süreci için kapsamlı bir maliyet analizinin de tamamlandığını aktardı.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: Haber Merkezi
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Güneyde 145 bin hektarlık petrol arama süreci başlıyor
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Güneyde 145 bin hektarlık petrol arama süreci başlıyor
WhatsApp
İhbar Hattı